Barack Obama

Barack Obama
Foto: http://www.barackobama.com

Det är många saker som talar för att Barack Obama (47 år) blir ny president. Det största hotet är den så kallade ”Bradley-effekten” men vi får väl ha lite tilltro till det amerikanska folket. Eller bör vi ha det? Det var ju de som röstade fram Bush till president vid det två senaste valen.

Vill ha en förändring
Den största anledningen till att Obama är bäst lämpad att vinna valet är för att det amerikanska folket vill ha en förändring, de behöver en förändring. Någon att tro på, ett nytt hopp. Obama kan ge dem det, han visar på nytänkande och radikalism. Han är elegant och känns mycket fräschare än 72-åriga McCain. Barack Obama utstrålar intelligens och är entusiasmerande att lyssna på, något som en del vill vända emot honom, vilket är märkligt, hur kan det vara en nackdel att vara intelligent? Men som bekant är många rädda för förändringar.

Är mer human
Obama har en sund inställning till många moralfrågor och det känns skönt att någon tar dessa frågor på allvar. Han är för att kvinnans rätt att göra abort, han är för partnerskap för homosexuella, med samma rättigheter som i äktenskap för heterosexuella. Även andra juridiska rättigheter ska ges till homosexuella, som rätt till adoption och diskrimineringsskydd i arbetslivet. Att det inte redan är så i ett av världens största och mest utvecklade länder är skrämmande. Obama är för dödsstraff, men bara för mycket grova brott och han är för strängare vapenlagar. Till skillnad från McCain så vill Obama införa ett sjukförsäkringssystem som omfattar alla och det vore väl på tiden, eftersom det i dagsläget finns ca 47 miljoner personer som är utan sjukförsäkring.

Irak och miljön i skymundan av finanskrisen
I början av valperioden trodde många att de avgörande frågorna skulle vara hur kandidaterna ställer sig till Irakkriget och hur de ville hantera de amerikanska trupperna där. Miljöfrågorna och klimatfrågorna skulle få stor vikt. Och visst har Obama bra åsikter även i dessa viktiga frågor, han vill ta de amerikanska trupperna från Irak något som bör ta 16 månader säger han, och angående miljön så vill han att USA ska ta ledningen i klimatkampen och sänka sina utsläpp av växthusgaser. Men Irakkriget och miljöfrågorna har nu hamnat i skymundan av finanskrisen. Båda kandidaterna säger sig stödja det krispaket som kongressen röstade igenom i början av oktober men ändå har det blivit så att finanskrisen är till Obamas fördel för många vill inte låta en republikan fortsätta vid makten.

Ge oss nu fyra år med en engagerande och human president. Låt förändringarnas vindar blåsa. Hoppas Amerika och övriga världen är redo, för nu är det dags att sätta lite färg på Vita huset!

Läs mer om Bradley-effekten på http://sv.wikipedia.org/wiki/Bradley-effekten
Annonser