xmasline347

Äntligen är december och julen snart här. Vi börjar fundera på allt som hör julen till, adventsljusstakar, granen, skinkan, julklapparna, julkorten, och vad ska vi ha på oss på julafton? Många tycker det är stressande och glömmer nästan bort sitt husdjur i all röra. Gör inte det. Tänk lite extra på din hund eller katt, låt dem vara med i allt stök och överös dem med tid och kärlek. Varför inte passa på att göra dem riktigt fina till jul?

dusch

Ta ett härligt (?) bad inför julen

Hel och ren
Precis som vi gör när vi ska ut på en helkväll på stan tycker jag att du ska börja med att bada eller duscha din katt eller hund. En del djur tycker att det är hemskt men en del njuter faktiskt, speciellt när man kommer till själva inlöddringen av schampot. Det blir som en härlig massage som är bra för att få igång blodcirkulationen på ditt djur. Det finns mängder av schampon och balsam som är bra för ditt husdjurs päls, och nu lagom till jul dyker det upp hygienprodukter med juldoft även för våra fyrbenta vänner. Om din hund eller katt går runt i huset och doftar kanel eller granris så hjälper även de till att sprida en underbar känsla av jul.

Om du har gott om tid och känner dig extra pysslig kan du, efter att du har klippt dem, även måla klorna med nagellack. Det finns förstås speciellt nagellack framtaget för hundar och katter, men det fungerar alldeles utmärkt att använda samma som vi har till oss människor.

Tandborstning på våra djur är något som veterinärerna rekommenderar att vi gör dagligen. Men visst kan det vara lätt att glömma bort. Men varför inte köpa en ny tandborste och en ny smaskig tandkräm med kött eller leversmak till ditt husdjur jul?

rodhund

En röd juldress med snöflingor på

De rätta kläderna
När nu renligheten och hygienen är på topp kan vi ägna oss åt det som är lite roligare, nämligen outfiten. Även om du inte har kläder på ditt husdjur i vanliga fall kan det vara roligt att skoja till det på julafton. De senaste åren har det kommit ut kollektioner med designade husdjurskläder och självklart går det mode även i katt- och hundkläder, men så här till jul gäller väl bara en sak egentligen. Det ska vara rött!

Det finns många webbplatser som säljer kläder till hunden och men om du är riktigt proffsig så kan du köpa tyg på löpmeter och sy själv. Om du är bättre på att sticka än att sy så finns det även jättesöta mönster för att sticka några tröjor till ditt djur. Det kräver förstås mer tid att sy eller sticka något men då får du helt klart kläder som sitter bättre just på din katt eller hund. Dessutom blir de ju mer originella.

renhund

Skoja till det med renhorn till din hund

Roliga tillbehör
När du har hittat rätt dress till ditt djur finns mängder av roliga tillbehör. Du kan ju alltid välja ett klassiskt glittrigt halsband till din katt eller hund. Men det finns lite roligare alternativ, vad sägs om renhorn á la Rudolf? Eller kanske tomteskägg och luva i ett?

Vill du vara lite exklusivare finns det affärer på nätet som säljer fina halssmycken, likadana till dig och ditt husdjur. Men smakar det så kostar det, ungefär 1000-1500 kronor får man vara beredd att betala. Men det är ju bara jul en gång om året.

Gå inte till överdrift
Att göra sin katt eller hund julfin med hjälp av lite tyg eller skoj krimskrams är väl en sak, och man ska alltid vara noga med att det sker på djurets villkor. Ser man att djuret inte verkar må bra av att ha kläder eller mössa på sig så ska man se till att genast ta av det. Det håller nog de flesta som har egna djur med om men på senaste tiden har det börjat rapporteras om personer som tar hål i öronen på sina husdjur och i Brasilien finns det veterinärer som håller på med plastkirurgi på hundar! Ni som skickar era hundar på ansiktslyftning eller tar hål i öronen på dem borde få äta kattmat resten av livet.

Skicka julkort
När du nu har gjort ditt husdjur julfint (utan att pierca eller skära i den) så ska du passa på att ta en bild på sötnosen och skicka det som julkort till alla vänner och bekanta. Om inte annat kan du skicka det som straff eller ”payback” till alla som har skickat bilder på sina barn till dig genom åren. Får du inte till bilden på ett bra sätt så har konstnären Jeanne Heilman gjort väldigt fina julkort med hundmotiv.

julkort

Lycka till och ha en underbar jul!

Bra länkar inför julfirandet:

tomtehund

Ho ho ho!

Gör din hundjulfin:
Sticka egna kläder till ditt älsklingsjur, www. garnstudio.com
Handla roliga tillbehör till ditt husdjur, hund-shop.se
Fina smycken till dig och din hund, sagabelladesign.se
Skicka Julkort med hundmotiv, pawsamomentcards.com

Osmakliga länkar:
Plastkirurgi för din hund
Hundar med örhängen

Annonser