Är DN.se verkligen ”Sveriges bästa dagstidning på nätet” som tidningen Internetworld utnämnde den till alldeles nyligen? Jag har analyserat webbplatsen och kommit fram till att den är både seriös och tråkig men framför allt är den bra. 7 poäng av 10 är mitt betyg.

DN.se lanserades den 22 maj 1996, och har ungefär 1,1 miljoner unika besökare. Målet med webbplatsen är att vara Sveriges ledande nyhetssite.

dn20081124

DN.se
Första sidan 2008-11-24

Materialval
På DN.se ligger tyngdpunkten på nyheter. Det är det som får störst utrymme och mest uppmärksamhet. DN.se blandar nyheterna med webbfrågor, diskussioner, webbtv och grafik, och gör det på ett bra sätt tycker jag. DN lyckas filtrera ut nyheterna på ett bra sätt och har inte alls dessa ”skvallertidnings-nyheter” som man kan läsa på andra nyhetssiter.

Målgrupper
Enligt DN själva är deras målgrupp ”alla svensktalande Internetanvändare.”
Det är en ganska stor målgrupp och jag tror ändå att DN har begränsat sig. Jag tror DN riktar sig mot en äldre målgrupp, från 25-30 år och uppåt känns mer riktigt.

De svenskar som har flyttat utomlands väljer nog ofta DN.se för att läsa nyheter. DN lever fortfarande på sitt rykte att leverera bra och riktig journalistik, vilket jag tycker att de gör. Enligt siffror från DN.se så har ca 50 procent av besökarna en prenumeration på dagstidningen, men många som är inne på DN.se har nog någon gång prenumererat..

Struktur

Sidorna är uppbyggda med en dubbelmeny upptill och sedan tre spalter på själva sidan. Loggan DN.se, som länkar till första sidan, finns högst upp till vänster, precis där jag förväntar mig att den ska vara.

struktur

Uppbyggnaden av webbplatsen

På vissa sidor som Ekonomi dyker en tredje menyrad upp. Det blir väldigt rörigt. Här tycker jag att DN skulle ha funderat på att använda sig av en höger meny i stället.

Tre menyrader på ekonomisidorna

Tre menyrader på ekonomisidorna

Längst ner på sidan finns det flera bevakningstjänster som är bra hjälp för oss besökare som vill ha nyheter på ett enkelt sätt. Den innehåller fem olika bevakningstjänster; RSS, Nyhetsbrev, Prenumerera på nyheter via e-post, Nyheter via SMS, Skärmsläckare.

Flera bevakningstjänster

Flera bevakningstjänster

Under bevakningstjänserna finns en sidfot med diverse information och länkar. Eftersom sidan är lång tar det en bra stund innan jag hittar dessa länkar och här finns bra och nyttig information som jag vill komma åt på ett enkelt sätt till exempel ”Om DN & DN.se”. Dessa borde få en mer framträdande plats på webbsidan. Allra längst ner på sidan upprepar de toppmenyn igen.

Sidfot

Sidfot


Bilder
DN.se har egna fotografer och arbetar väldigt mycket med bilder på webbplatsen. Nästan alla nyheter och nyhetspuffar har en tillhörande bild. Bilderna lockar även till läsning, om en bild är intressant är det större chans att jag läser nyheten.

Bildserierna och bildspelen är jättefina och jag blir glad av att titta på dem. Tyvärr har de gömt dem lång ner på första sidan och är därför svåra att hitta om man inte vet att dem är där eller har sett en bildserie eller ett bildspel tidigare. Bildspelen går lagom fort och har ofta en passande melodi.

Ljud, video och multimedia
DN har en egen applikation för att presentera sina ljud- och filmklipp samt webbtv. (http://webbtv.DN.se.) Den är uppbyggd i flash och fungerar bra till en början. Den visar klipp utan långa och jobbiga reklaminslag. En stillbild på en vinflaska är den enda reklam som visas och det känns inte så besvärande. Vad som däremot är väldigt irriterande är att när jag har tittat ett tag slutar applikationen att fungera. Jag får Server Error och ibland får jag video utan bild.

Felmeddelande på DN.se webbtv

Felmeddelande på DN.se webbtv

Webbtvn känns omogen och lite töntig, kanske borde dn hoppa över den och i stället satsa på det som de är bra på. Använd ljud, bildklipp och grafik för att förtydliga nyheterna och satsa på bildspelen som i jämförelse är en ren fröjd att se på.

Formgivning
Det är otroligt skickligt av DN.se att få in all den information som de har på första sidan utan att den känns rörig. Det känns som det viktigaste kommer först och sedan längre ner finns lite äldre nyheter och tillslut tv-tablån och vädret. De olika menyvalen har olika färger som känns igen från tidningen. Det gör det även lätt att förstå på vilken del av DN man är. Jag saknar ändå en liten spårmarkering (breadcrumbs) som jag tycker ger en trygghet åt besökaren och att man alltid hittar hem eller ett steg tillbaka.

DN.se får bilder, rubriker, reklam, text och länkar att harmonisera på ett bra sätt. Typsnittet och font storlek är bra. Är man inne i en artikel kan man dessutom ändra storleken på texten själv med hjälp av små knappar men när man går tillbaka på första sidan är det litet igen. Men tar jag hjälp av webbläsarens inställningar så ändras även storleken på första sidan.

På samma rad som knapparna för att ändra textstorlek kan jag även skicka artikeln till någon, jag kan skriva ut den och jag ser datum på när artikeln publicerades, allt på ett bra och tydligt sätt.

Bra knappar för skicka, skriva ut eller ändra textstorlek

Bra knappar för skicka, skriva ut eller ändra textstorlek

Länkarna är blå och feta, vilket gör att alla länkar syns väldigt tydligt. För att hjälpa till försöker även DN använda små symboler framför länkarna och som vanlig användare kanske jag inte reflekterar så mycket på dem, men om man som jag börjar att fundera på vad de olika symbolerna betyder så blir det faktiskt mer otydligt vad varje länksymbol egentligen står för och varför det finns olika.

Många olika symboler

Många olika symboler

På varje artikel finns även till höger länkar så man kan lägga till nyheten på MySpace, Facebook eller del.icio.us. Om det är någon som har bloggat om artikeln syns det även där med hjälp av Twingly.

Olika typer av länkar

Olika typer av länkar

Texterna
Texterna är skriva på bra och tydlig svenska och jag tycker att de känns mer lättlästa än i tidningen. De använder sig av den omvända pyramiden och ofta har man med rubriken och ingressens hjälp fått en bra uppfattning om vad artikeln handlar om.

Ibland vänder sig texterna direkt till läsaren men ofta så håller de sin distans och skriver för den okända massan. Det gör att texterna får en tyngd och känns som de talar sanning men risken är att de känns tråkiga och att de inte berör mig, något som både Söderström och Redish nämner i sina böcker. De tycker att man ska dua läsaren och det skulle nog hjälpa DN att städa bort lite av den tråkiga stämpeln.

Rubriker och länktexter
Rubrikerna är tydliga och rakt på sak men inte alltid helt självklara. Men tillsammans med bild, länk och en ingress så får man ett bra grepp om vad nyheten handlar om och om det är något för mig att läsa. Ibland glömmer även dn:s journalister bort sig och skriver tråkiga länkar som ”Läs mer”, eller ”Läs artikeln” men oftast är det både bra och informativa rubriker och länktexter.

Sedan undrar jag om det är slarv eller om det är som Söderström skriver att dagspress ofta förkortar rubriker och inte sällan hoppar över små ord som; är, var, på, ger och blir, för jag hittar bland annat rubriken ”Obama skissar enormt stimulanspaket”

Omdöme på webbplatsen som helhet
Jag läser nyheter på webben varje dag men faktiskt nästan aldrig på DN.se. Anledningen är nog att den känns för tråkig, vilket kanske är risken när man vill vara seriös. Ett bra betyg för DN.se är att jag gärna använder mig av siten för faktagranskning. Jag tror mer på en artikel jag läser på DN.se än om jag läser den i en kvällstidning.

Det som gör mig lite extra varm om hjärtat är att de är så restriktiva med reklamen. Det känns befriande. Inga pop-uper, inga annonser mitt i texten utan bara några diskreta banners och länkar. Tack för det.

DN.se fick ny layout för ett tag sedan och jag tycker att den har blivit bättre men ändå når den inte riktigt ända fram.

Jag ger DN.se betyget 7 av 10, där 10 skulle motsvara ”Sveriges bästa webbplats”.

Annonser